Tvistein fyr

DSC_4912

 

Tvistein fyr er det sydligste kystfyret i Vestfold, og det sydligste fyret i vår RIB tur: «Alle kystfyr i Vestfold». For å komme dit må vi også over rakkebåene. Rakkebåene, vidt flak av 1–5 m dype grunner og båer i Larvik kommune, Vestfold, vest for munningen av Larvikfjorden, sør for Stavern. Beryktet farvann med mange forlis. Ordet rakke, brukt om hunder, viser at farvannet ble regnet for særlig vanskelig.

Tvistein tår på den østre av to småholmer om lag tre kilometer sør av Hummerbakkfjorden. Navnet betyr to steiner, som i dette tilfellet sikter til runde, «steinliknende» holmer. Fjellet på Tvistein er av vulkansk opprinnelse og øya har ikke svaberg.

Fyret ble oppført i 1908. Lyset står sytten meter over høyeste vannstand og når 13.2 nautiske mil. Fyret ble elektrifisert i 1951, samtidig ble nytt tårn og ny betjentbolig anlagt. Det var familie-fyr til slutten av 1950-årene, da ble det turnusstasjon. I 1987 ble fyret automatisert og ble da ubemannet.

Fyrhavna på Tvistein er skjermet fra sørvest, men ikke fra nord. Det kan bli mye svell og sjø i havna så vi kommer sjelden i land men det er god dybde inntil kaia.

Tvisteins Venner har som fomål å pusse opp og sette i stand Tvistein fyr til opprinnelig standard så lang som mulig. Vi ønsker å åpne fyret for overnatting og utleie så snart det er teknisk mulig. Dette blir på linje med andre fyr i Kystled. Drivergruppen er sammensatt av folk fra følgende organisasjoner: Kystlaget Fredriksvern – Brunlanes Jeger og Fiskerforening – Anvik Bygdelag.

 

Tvistein Fyr er vi innom på våre RIB turer

 

Kontakt oss for å avtale en RIB tur